CD Recensies

SAMAZEUILH: PIANOWERKEN

Samazeuilh: Pianowerken. ’Nocturne’, ‘Pianosuite in g’, ‘Chanson à ma poupée’, ’Naïades au soir’, ‘Petites inventions’ nr. 1-3, ‘Esquisses’ nr. 1-4, ‘Évocation’, ‘Le chant de la mer’. Olivier Chauzu. Grand Piano GP 669 (74’09”). 2014
 
De in Bordeaux geboren Franse componist Gustave Samazeuilh (1877 - 1967) zou aanvankelijk jurist worden, maar koos toch voor de muziek en was een student van Chausson, d’Indy en Dukas en een goede vriend van Ravel. Jarenlang was hij een der centrale figuren in het Parijse muziekleven. Zijn grote pianistische gaven zijn goed te horen in de prachtige kleuren waarmee hij ‘Le chant de la mer’ als klein meesterwerk vult en de grote virtuositeit waarmee Olivier Chazou het uitvoert. De ’Nocturne’ uit 1938 krijgt hier zijn cd première.
De zesdelige Pianosuite met deeltjes als ‘Sarabande’, ‘Forlane’ en ‘Musette’ is in klassieke vormen gegoten en wordt heel gediscipllneerd gespeeld. De ’Nocturne’ is een eigen bewerking van zijn symfonische gedicht ’Nuit’ en de vier ’Schetsen’ tonen haast ten overvloede Samazeuihs grote oorspronkelijkheid aan. Verder blijkt dat vooral Debussy invloed op hem had.
‘Chanson à ma poupée’ uit 1904 ontstond als deel in walsvorm van een ‘Album pour enfants petits et grands’ tijdens een studieperiode aan de Schola cantorum.  
’Naïades au soir’ is het eerste echt impressionistische werk uit 1910, gebaseerd op de nimfen uit Ravels Daphnis et Chloé. 
De drie delen van de ‘Petites inventions’ zijn opgedragen aan Francis Planté, Marguerite Long en Alfred Cortot. De vier ‘Esquisses’ uit 1944 zijn kostelijke programmatische miniatuurtjes en ‘Évocation’ uit 1947 was oorspronkelijk bedoeld voor viool en piano en werd opgedragen aan George Enescu.
Enthousiasten voor modernere Franse pianomuziek mogen zich deze uitgave niet laten ontgaan.
Samazeuilhs werken hebben dan misschien niet de kracht en de glans van de Pianowerken van Debussy en Ravel, maar ze zijn wel zozeer de moeite waard dat ze beluisterd moeten worden. Menigeen zal verwonderd zijn over hun uitstraling. Ik zou graag eens zijn Pianosonate uit 1902 willen horen. Er is wel een opname van zijn Strijkkwartet met het Joachim kwartet (Calliope CAL 9889).