CD Recensies

SCHUBERT: PIANOSONATES NR. 16 EN 18, YANO

Schubert: Pianosonates nr. 18 in G op. 78. D, 894 en nr. 16 in a op. 42, D. 845. Yasuyo Yano (fp). IBS Classical IBS 102020 (76’28”). 2019
 
De Japanse pianiste en fortepianiste Yasuyo Yano zette nadat ze in Tokio de basis had gelegd voor haar pianistische opleiding aan het Kunitachi College haar opleiding voort aan de Accademia Santa Cecilia in Rome en het conservatorium in Luzern, waar ze ging wonen en ook les ging geven. Bij IBS Classical begon ze in 2019 aan een volledige opname van de Pianosonates van Schubert in authentieke sfeer.
Dat gebeurt op een bijzondere Weense Conrad Graf kopie van Christopher Clarke en Paul McNulty die is voorzien van zes pedalen die meer dan gewoonlijk de mogelijkheid bieden om de klank te beïnvloeden. Schubert heeft mogelijk zelf op het origineel gespeeld.
Net als Andreas Staier op Warner maakt ze van dit tweetal sonates haast klankgedichten, de ene met soms dramatische, de andere met overwegen de lyrische momenten. Maar meer nog dan Staier kan ze met haar bijzondere instrument extra nuances en kleuren aanbrengen. Het gaat dus om meer dan historisch verantwoorde en accurate interpretaties en dient Schubert op minstens even goede wijze als de uitvoeringen op moderne concertvleugels van Uchida en Brendel. Hopelijk wordt deze lijn voortgezet in de volgende opnamen.