CD Recensies

SCHAFFRADT: OUVERTURES, CONCERTEN, SINFONIA

Schaffrath: Ouvertures in A en a; Fluitconcert in e; Sinfonia nr. 13 in g; Klavecimbelconcert in Es. Konrad Hünteler (traverso), Armin Thalheim (kl) met het Händel Festivalorkest Halle o.l.v. Howard Arman. NCA 60187 (65’05”). 1995
 
Christoph Schaffrath (1709 - 1763) behoorde tot de groep componisten die in de achttiende eeuw een belangrijke rol vervulden in het Berlijnse muziekleven aan en rond het hof van Frederik de Grote.  Veel is niet over hem bekend, behalve dat hij werd geboren in Hohenstein en dat hij in 1733 vergeefs als organist van de Sophienkerk in Dresden solliciteerde, want die functie viel toe aan Wilhem Friedemann Bach.
Maar een jaar later kreeg hij een functie aan het hof van Frederik de Grote, die toen nog kroonprins was, in Ruppin zijn eigen ensemble aanstelde en daarmee in 1736 naar Rheinsberg verhuisde. Bij zijn troonsbestijging in 1740 werd Schaffrath als klavecinist aangesteld. In 1741 trad hij in dienst van Anna Amalia, de zuster van Frederik.
Haar muzikale smaak was aan de conservatieve kant. Ze gaf de voorkeur aan de traditionele Duitse contrapuntische stijl die een prominente plaats voor de melodie inruimde. Daar kan niemand bezwaar tegen hebben. Bovendien hebben de concertante werken en de Sinfonia een galant karakter.
Fluitist Konrad Hünteler en klavecinist Armin Thalheim doen er samen met dirigent Howard Arman alles aan om deze onbekende werken glans en allure te geven.
In aansluiting hierop is het aardig om ook te luisteren naar het ensemble Epoca Barocca dat een aantal Sonates en Triosonates van Schaffrath speelt (CPO 777.116-2).