CD Recensies

SAINT-GEORGES: CONCERTANTE SYMFONIEËN VOOR 2 VIOLEN EN ORKEST

Saint Georges: Concertante symfonieën voor 2 violen en orkest nr. 3 in C op. 9/1, in A ’Le duc’ op. 9/2, in F op. 10/1 en voor 2 violen en altviool in A op. 10/2 'La chavardière’; Symfonie in G. op. 11/1. Yury Revich (v) en Libor Jezek (v) met het Tsjechisch filharmonisch kamerorkest o.l.v. Michael Halász. Naxos 8.574306 (64’57”). 2020
 
Joseph Boulogne, chevalier de Saint Georges (1745 - 1799) was de zoon van een Franse planter en een Senegalese slaaf. Hij moet een veelzijdig iemand zijn geweest als atleet vaardig met het zwaard zowel als met de strijkstok en daarnaast als jager en dirigent (hij leidde de eerste uitvoering van Haydns ‘Parijse’ symfonieën in 1787). Hier horen van hem muziek die hij als vioolvirtuoos bedacht.
In de context van de jaren 1770 (deze werken zijn uit 1777/8) zijn het heel verdienstelijke werken, al hebben ze niet het niveau van de Concertante symfonieën van Haydn en Mozart. In structureel opzicht volgen ze de driedelige standaard met de belangrijkste stof in het eerste deel.
Naxos heeft al een opname met Vioolconcerten, gespeeld door Qian Zhou en Toronto Camerata in de catalogus (Naxos 557.322) en dit is daar een mooie aanvulling op. Yury Revich en Libor Jezek, waarschijnlijk orkestleden van het Tsjechisch filharmonisch kamerorkest, zorgen met dat ensemble voor zeer gecultiveerde uitvoeringen en worden naar behoren ondersteund door Michael Halász. De niet met naam genoemde altviolist zal wel een van beide vioolsolisten zijn die van instrument wisselde. Er was nog ruimte voor een Symfonie die meer is dan een toegift.
Naxos ‘did it again’: het propageren van onbekende, maar interessante muziek  die verzorgd wordt uitgevoerd tegen een lage prijs. Profiteer daarvan.