CD Recensies

SCHUBERT: OCTET, WIDMANN

Schubert: Octet in F op. post. 166, D. 803; Widmann: Octet in F (2004). Jörg Widmann ((kl), Dag Jensen (fag), Sibylle Mahni (hrn), Carolin Widmann (v), Isabelle van Keulen (v), Veronika Eberle (v), Florian Donderer (v) Rachel Roberts (va), Hanna Weinmeister (va) Tanja Tetzlaff (vc), Gustav Rivinius (vc), Yasunori Kawahara (cb). AVI 8553209 (2 cd’s, 1u., 27’40”). 2009 
 
Tijdens het Spannungen Festival 2009 in Heimbach werden onder meer de octetten voor strijkers en blazers van Franz Schubert en Jörg Widmann uitgevoerd en meteen opgenomen. Widmanns werk is bedoeld als een eerbetoon aan Schubert.  Zelf speelt hij klarinet in beide weken. Zijn octet uit 2004 heeft vijf delen: ‘Intrada’, ‘Menuetto’, ‘Lied ohne Worte’, ‘Intermezzo’ en ‘Finale’ en duurt een klein halfuur.
Het is een ingenieus en welluidend stuk, maar bevat ook veel Widmann trucjes en historische referenties, maar heeft weinig substantie, vooral als men het hoort na een meesterwerk als Schuberts Octet. Natuurlijk voelt de componist de druk van de verleden muziekgeschiedenis, maar hij heeft daar niet zo’n goed antwoord op. Het steeds teruggrijpen op de door hem bewonderde Schubert helpt ook niet.
Misschien was mijn oordeel milder geweest als het om de cd met ‘pure’ Widmann cd met ‘Freine Stücke’, ‘Abgesänge auf einer toten Linde’ en dat Octet van het Collegium Novum Zürich o.l.v. Widmann uit 2009 was gegaan (Neos 10923).
En voor de mooi consistente uitvoeringen ook alle waardering. Maar van Schuberts Octet is tenslotte die andere vertolking met Isabelle van Keulen uit Lockenhaus waar ik zelf bij was in 1987 (DG 423.367-2) toch sympathieker, net als de opnamen van Isabelle Faust, Teunis van der Zwart c.s. (Harmonia Mundi HMM 90.2263) en van Camerata RCO (Gutman CD 181).