CD Recensies

SCHUMANN: OUVERTURE, SCHERZO EN FINALE, PIANOCONCERT E.A. (BEW.)

Schumann: Ouverture, scherzo en finale op. 52 (bew. C. en R. Schumann); Pianoconcert in a op. 54 (bew. A. Horn), Ouverture Die Braut von Messina in c op. 100 (bew. H. Enke). Eckerle pianoduo. Naxos 8.572882 (60’18”). 2021
 
Na op Naxos 8.572881 pianobewerkingen van Schumanns Symfonieën nr. 1 en 4 te hebben gespeeld, wijden Mariko en Volker Eckerle zich op hun tweede aan deze componist gewijde cd nu aan de door het echtpaar Schumann zelf gemaakte bewerking van Ouverture, scherzo en finale uit 1841. Schumann beschouwde de drie delen aanvankelijk als zijn Symfonie nr. 2, maar ze werden lauw ontvangen. Daarom herzag hij ze in 1845 en droeg ze op aan Johan Verhulst. De ontbrekende Symfonieën nr. 2 en 3 komen ongetwijfeld nog aan de beurt in deze serie.
Voor het Pianoconcert stond hen een bewerking van Horn ter beschikking waarin de solopartij vrijwel intact is gebleven en het orkestaandeel is geminimaliseerd.
De bewerkingen zijn oorspronkelijk bedoeld voor huislijk gebruik, om mensen die niet naar concerten konden gaan toch een indruk te geven van deze muziek. Mariko en Volker Eckerle laten ze op hoog professioneel niveau horen en maken ons tevens attent op de opera Die Braut von Messina uit 1851 waarvan alleen de Ouverture op cd bekend is. Wordt het niet eens tijd om het complete werk op te nemen? Ook deze uitgave wekt grote tevredenheid.