CD Recensies

SHOSTAKOVITCH: EXECUTIE VAN STEPAN RAZIN E.A.

Shostakovitch: De executie van Stepan Razin op. 119, Fabels op. 4 nr. 1 en 2, ‘Intermezzi’ nr. 1-5 uit Katharina Ismailova. Stanislaw Sulejmanow (bs) en Tamara Sinjawskaja (s) met koor en orkest van de Keulse omroep o.l.v. Michail Jurowsky. Capriccio 10.780 (52’39”). 1996
 
‘De executie van Stepan Razin’ behoort tot de minder bekende en niet zo vaak uitgevoerde latere werken van Shostakovitch uit 1964. Waarschijnlijk omdat de cantate cum symfonisch gedicht een zwaar bezet orkest, een bassolo en een groot koor vraagt om de tekst van Jevtuschenko voor te dragen.
Razin was een leider van de Kozakken in de zeventiende eeuw (1671) die als opstandeling voor Tsaar Alexander tot executie werd veroordeeld. En hoewel de componist typisch ambivalent is over het feit of dit alleen het verleden geldt, of ook de repressie van het Sovjet regiem uit zijn eigen tijd, gaat het om een werk met echte branie en drama.
Eigenlijk alleen Rusland levert de donkere bassen die dit werk volledig echt doen en Stanislaw Sulejmanow behoort tot hen, al blijft Vitaly Gromadsky die de rol vervulde in de opname van Kondrash in (Dante Lys 568/73) onovertroffen.
De beide Fabels en de Intermezzi uit de opera Katherina Ismailova, mooi gezongen door Tamara Sinjawskaja (s) zorgen voor onbekende, dus waardevolle aanvullingen.