CD Recensies

SHOSTAKOVITCH: KATERINA ISMAILOVA

Shostakovitch: Katerina Ismailova op. 114. Gloria Lane (ms. Katerina Lvovna Izmailova), William Cochran (t., Sergei), Kari Nurmela (b., arbeider), Georgi Chokalv (b., arbeider) e.a. met koor en orkest van de Romeinse omroep o.l.v. Juri Ahronovich. Sonic OPD 1388 (2u., 53’08”). 1976
 
Onder opusnummer 114 herzag Shostakovitch zijn opera Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1934) naar het verhaal van Leskov in de periode 1956-1963. Het is deze versie die diende voor de verfilming van de opera en voor de Suite op. 114a.
Het duurde bijna vijftig jaar voordat het meest ambitieuze theaterwerk van Shostakovitch, de opera The Lady Macbeth of the Mtsensk District uit 1934 werd erkend als meesterwerk. Het was tevens een van zijn meest provocerende composities met zij seks taferelen, muzikale parodieën en expressionistische dissonanten. Maar tevens een sympathiek portret van Katharina Lvovna Ismailova die in haar saaie leven een minnaar koos en die plus diens vader tot slot vermoordde.
Laat in de jaren vijftig, toen Khrushchev de teugels van de strenge censuur wat liet vieren, herzag hij de partituur en het resultaat daarvan krijgen we hier te horen. Een nuttig alternatief voor de beroemde opname van het origineel door Rostropovich (Warner 7243.567.779-2) uit 1978. Er wordt goed gezongen en begeleid, maar niet geheel op het niveau van de oorspronkelijke versie.