CD Recensies

SAINT-SAËNS: PIANOWERKEN 1

Saint-Saëns: Pianowerken. 4 Stukken uit het ballet ‘Javotte’, 2 Stukken uit de opera Ascanio; Caprice d’Alceste (maar Gluck), ‘Valse du ‘Prophète’ de Meyerbeer, 2 Stukken uit de opera Henri VIII, Parafrase over ‘Mandolinata’ van Paladihe, 2 Stukken uit de opera Proserpine, la mort de Thaïs (naar Massenet); ‘Scherzo’ over Les pêcheurs de Perles naar Bizet, ‘Marche militaire française et rêverie du soir’ uit de Suite Algérienne op. 60, ‘Tango’ uit Lola op. 116, ‘Rhapsodie d’Auvergne op. 73, ‘Bénédiction nuptiale op. 9, ‘Barcarolle: Une nuit à Lisbonne op. 63’, ‘Souvenir d’Italie - Barcarolle’ op. 80, ‘Parafrase over ‘La islena van Paladilha’, ‘Fantasie over het Russische volkslied, Afrika’ op. 89. Anthony Gray. Divine Art DDA 21235 (2 cd’s, 2u. 28’16”). 2021
 
16 December 2021 werd herdacht dat de 9 oktober 1835 in Parijs geboren Saint-Saëns overleed. Aanleiding tot de nodige herdenkingen, ook door de muziekindustrie. Zo bracht Warner een cd album uit met alle opnamen uit eigen bestand op 34 cd’s (Warner 2967.4604), goed voor 36 uur van zijn muziek. Maar er is natuurlijk veel meer want het oevre van de componist, dirigent, pianist en organist is aanzienlijk groter en omvat ongeveer zeshouders werken, te beginnen met 3 Stukken voor harmonium uit 1852.
Saint-Saëns was misschien niet de belangrijkste, maar wel de meest productieve componist van zijn generatie. Hij begon als wonderkind en beschikte over veel muzikale talenten. Hij had ook een van de langste muziekcarrières van wel zeventig jaar. Het componeren ging hem vlot af. Hij verklaarde ooit: ‘Ik leef in de muziek als een vis in het water en ik produceer muziek zoals een appelboom appels voortbrengt’, maar vernieuwende ontwikkelingen gingen geheel aan hem voorbij. Bij zijn dood was Stravinsky’s ‘Sacre’ acht jaar oud en hadden Schönberg en Webern hun eerste radicale vernieuwingen achter zich.
Gedurende zijn lange leven schreef de componisten in de meeste genres: symfonische en concertante werken, veel kamermuziek, gewijde en seculiere muziek, werken voor militair harmonie orkest, talloze mélodies, waarvan sommige werden georkestreerd, piano- en orgelwerken. Saint-Saëns voelde zich ook aangetrokken tot het muziektheater, want hij componeerde dertien opera’s, waarvan alleen Samson et Dalila repertoire hield. Van zijn balletmuziek kreeg alleen Javotte uit 1896 een langduriger bekendheid. Minder bekend is dat er ook filmmuziek van deze componist is.
Divine Art richt zich geheel op de Pianowerken want ook DDA 2136 is daaraan gewijd. Grote, formele, substantiële pianowerken (sonates, suites) heeft Saint-Saëns nooit geschreven. Hij beperkte zich tot lichte salonmuziek en bewerkingen van eigen en andermans operafragmenten.
Bij deze eerste uitgave is de eerste cd gewijd aan opera- en ballettranscripties en de tweede aan herinneringen aan plaatsen die werden bezocht. De uitvoering is toevertrouwd aan de in Londen gevestigde Australische pianist Anthony Gray die zich keurig van zijn taak kwijt en een levendige voordracht geeft.