CD Recensies

SCHMELZER: MARGARITA, LA

Schmelzer: La margarita. ‘Arie per il balletto à cavallo’, Sonates nr. 1, 4, 7 uit Sacro-profanus concentus musicus, Sonates nr. 8 en 9 uit Duodena selectarum sonatorum, ‘In jenem Gefilde’,  ‘Fechtschule, Die’, ‘Lamento sopra la morte Ferdinandi III’, ‘Balletti’.  Armonico tributo o.l.v. Lorenz Duftschmid. Arcana A 33 (69’46”). 1995
 
Gewoonlijk haalde het Oostenrijkse hof in de zeventiende eeuw Italianen als kapelmeester naar Wenen, maar Johann Heinrich Schmelzer (i620 – 1680) slaagde erin om zich in de adelstand te laten verheffen door keizer Leopold I en zo toch een aanstelling te krijgen. Hij diende onder Ferdinand III (1637 – 1657) en Leopold I (1657 – 1705).
De muziek op deze cd bestaat uit een verzameling van Sonates en Balletten die heel plausibel tijdens de huwelijksplechtigheden van Margarita Teresia van Oostenrijk met de Habsburgse keizer Leopold I uitgevoerd hadden kunnen zijn. Schmelzers veelzijdige talent. Muziek uit de trouwsfeer is gecombineerd met rouwmuziek voor de dood van Schmelzers eerste patroon, Ferdinand II. 
Er heerste destijds een gunstige sfeer om kunstwerken voor het hof te maken. Ook Velásquez en Las Meninas profiteerden daarvan.
Het ‘oude muziek’ ensemble  Armonico tributo werd door Lorenz Duftschmidt, die in Bazel aan de Schola cantorum studeerde in 1989 opgericht en blijkt uitermate geschikt te zijn om deze muziek in alle opzichten naar wens uit te voeren. Het laat tevens horen hoezeer Schmelzers muziek invloed had op de Zuid-Duitse barokschool van componisten als Pachelbel en Biber.