CD Recensies

STRÄSSER: WERKEN VOOR VIOOL EN PIANO

Strässer: Vioolsonate in D op. 32, ‘Arioso’ op. 13a, Suite voor soloviool in e, ‘Reigen’ op. 25 nr. 1-3. Gudrun Höbold (v) en Eri Uchino (p). MDG MDG 903.2228-6 (64’18”). 2021
 
Het is de moeite om met deze duo’s van de Duitse componist Ewald Strässer (1867 – 1933) kennis te maken. Op wiki kan men meer details over hem vinden. Reeds als student toonde hij grote begaafdheid, maar het duurde tot hij ruim veertig jaar was voordat zijn Symfonie nr. 1 door belangrijke orkesten o.l.v. Steinbach, Nikisch, Weingärtner, Busch en Mengelberg werd uitgevoerd.
Hij studeerde in Keulen bij Wüllner en Schulhoff. Zijn oeuvre is compact en vrij bescheiden van omvang: 6 Symfonieën (waarvan drie ongepubliceerd), Concerten voor piano, viool en cello, 5 strijkkwartetten, een Pianosonate en deze werken voor viool en piano.
Aimabele laatromantische muziek, vrij formeel met spirituele momenten. De langzame delen roepen herinneringen op aan Brahms. Gudrun Höbold en Eri Uchino zorgen in hun vertolkingen naar contrast en spelen levendig. Soms lijkt iets van folklore in de sluipen in de Suite en ‘Reigen’. Het is alles prettig om naar te luisteren.
Er bestaat ook een opname van het Klarinetkwartet van Strässer door Stephan Siegenthaler en het Stamickwartet (Sterling CDA 1683-2).