CD Recensies

STEVENS: WERKEN VOOR CELLO EN PIANO

Stevens: ‘Sonata romantica’, ‘Epigrammen nr. 1-3, ‘Carried on a whimsy’, ‘Three characteristic pieces’, ‘Sospiri’. ‘On the wide side’, ‘A probing exchange’, ‘Balmoral suite’, ‘Much ado about .....?’, ‘Say yes to life’, ‘Unfailing stream’, ‘A birthday triffle’. Nicholas Trygstad (vc) en David Jones (p). Divine Art DDA 25217 (77’54”). 2021
 
De in 1958 in Wales geboren Robin Stevens heeft intussen in de muziekwereld en op cd zijn plaats gevonden. Zijn mooi gevarieerde composities hebben een stimulerend en expressief karakter waarin heel wat invloeden kunnen worden ontdekt, van romantische filmmuziek tot wiskundige voorbeelden en zijn geloofsopvatting. Maar het belangrijkst is de invloed van zijn leraar John Joubert, die van Zuid-Afrikaanse komaf was en die lang in Hull en Birmingham lesgaf. Van diens volledige pianowerken bestaat een opname van Duncan Honeybourne (Prima Facie PFCD 162/3 (2 cd ‘s) uit 2018.
De hier opgenomen werken voor cello en piano klinken modern en origineel, maar zijn gelukkig goed toegankelijk. Daaraan leveren cellist Nicholas Trygstad en pianist David Jones een goed geslaagde en nuttige bijdrage.
Voor geïnteresseerden: Divine Arts had al cd’s met werken voor blazers (Divine Art DDA 25194) en Strijkkwartetten (Divine Art DDA 25203) van Stevens in de catalogus.