CD Recensies

SPONTINI: FERNAND CORTEZ, OU LA CONQUÊTE DU MEXIQUE

Spontini: Fernand Cortez, ou La conquête du Mexique. Dario Schmunck (t., Fernand Cortez), Alexia Voulgaridou (s., Amazily), Luca Lombardo (t., Télasco), Gianluca Margheri (bs., Morales), David Ferri Durà (t., Alvar) e.a. met het Ensemble van de Maggio musicale Fiorentino o.l.v. Jean-Luc Tingaud. Dynamic CDS 7868.03 (3 cd’s, 3u., 04’24”). 2019
 
Napoléon bestelde de opera Fernand Cortez, ou La conquête du Mexique in 1808 bij zijn vurige aanhanger Gaspare Spontini (1774 – 1851) als een soort propagandastunt voor zijn Spaanse veldtocht. Want hij zag de conquistador Cortez (1485 – 1547) die een eind maakte aan de bloeddorstige cultus van de Azteken god Talepulchra als een voorbeeld om een eind te maken aan de Spaanse inquisitie.
Spontini’s librettisten Étienne de Jouy en Joseph-Alphonse Esménard die zich baseerden op het gelijknamige het toneelstuk van Alexis Piron, hadden zo hun twijfel. Ze trachtten bij het publiek ook medegevoel te wekken voor het lot van de Spaanse gevangenen die waren bestemd om te worden geofferd op Gods altaar en ze probeerden hun latere overwinning enigszins van hun kwade reuk te ontdoen.
‘Tussen de voor de veroveraars gewekte sympathie voor hun vermetelheid en lef bleef een restje begrip voor de Indianen over (zelfs in 1809 werd het kolonialisme niet uitsluitend positief beoordeeld).
De eerste opvoering in 1809 door de Académie impériale de musique (Parijse Opéra) kostte handenvol geld. Alleen al aan harnassen voor zeventien paarden en hun berijders werd 180.000 franc uitgegeven. Het zwaar bezette orkest was mede bezet met Mexicaanse instrumenten en veel slagwerk (pauken, bastrommen, tamboerijnen, bekkens, triangels, tam-tams en een Mexicaanse ratel (ajatazily). De decorontwerpers bestudeerden Mexicaanse platen en dieren en Azteekse kostuums en wapens.
Tingaud en zijn tem gingen terug tot de oorspronkelijke versie uit 1809 en zorgde voor een meer dan redelijk goede uitvoering. Hij weet wat het werk nodig heeft en zorgt daarvoor. Dario Schmunck is een martiale en uitdagende Cortez met een heldhaftige inbreng. De rest van de bezetting is zeer naar behoren. Deze uitgave is ook op dvd beschikbaar (Dynamic 37868) en minstens zo overtuigend als de opnamen van Jean-Paul Penin (Accord 20661-2) en Gabriele Santini (Istituto Disografico Italiana IDIS 6441/2).