CD Recensies

SALONEN: CELLOCONCERT, ALTSTAEDT

Salonen: Celloconcert; Ravel: Sonate voor viool en cello M. 73. Nicolas Altstaedt (vc) met het Rotterdams filharmonisch orkest o.l.v. Dima Slobodeniouk c.q. Pekka Kuusitsto (p). Alpha ALPHA 627 (57’ 16”). 2021 
 
De Finse componist/dirigent Esa-Pekka Salonen (1958) schreef in 2017 zijn Celloconcert voor Yo-Yo Ma, die het een jaar later met de componist samen in Los Angeles opnam (Sony 1907592848-2). De componist verbond daar het begrip ‘chaos in line’ aan omdat hij in zijn compositie de cello als een bewegend  object in de ruimte beschouwt. Op mij heeft het werk nooit een erg overtuigende indruk gemaakt, hoe goed het ook werd uitgevoerd.
Nu waagt ook de Duitse cellist Nicholas Altstaedt (1982) zich aan dit Celloconcert dat nogal wonderlijk wordt gecombineerd met het Duo van Ravel. Ook hij slaagt er niet in om me te overtuigen dat het Celloconcert echt de moeite waard is, maar komt met het Rotterdams filharmonisch orkest wel tot een heel gedegen, zelfs meeslepende uitvoering. Dima Slobodeniouk zorgt voor een goed ondersteunende begeleiding.
Met het aan Debussy opgedragen Duo van Ravel uit 1922 belanden we in een heel andere wereld. De vier delen hebben een economische en slanke, niet al te serieuze inslag die riekt naar Parijse parfums,vooral in het begin allegro. De finale wordt voortgestuwd door kleurige ritmische impulsen in deze redelijk mooie, maar weinig spannende vertolking door Nicolas Altstaedt en Pekka Kuusitsto. Voor beide werken bestaan betere alternatieven. Ravel bijvoorbeeld van Liza en Dmitri Ferschtman (Challenge CC 72542), Renaud en Gautier Capuçon (Virgin 545.492-2) of Janna Gandelman en Dmitry Yablonsky (Naxos 8.573935).