CD Recensies

SWEELINCK: WERELDLIJKE KOORWERKEN

Sweelinck: Wereldlijke koorwerken I. Gesualdo Consort o.l.v. Harry van der Kamp. Glossa GES 922401-NL (3 cd’s, 3u 22’40”). 2003/4 

WOW! Wat een belangrijk project, wat een grondigheid, wat een prachtinitiatief en wat een geweldige presentatie! Deze uitgave in een gelimiteerde en genummerde vorm van 2800 exemplaren (ik trof nr. 2493) overstijgt het meeste wat op cd gebied bestaat. In de cd vakken van de winkel zal men deze uitgave op 135x190mm in stevig gebonden pocketboekvorm dan ook niet aantreffen.

Als zeventiende Duitse ‘organistenmaker’ was Sweelinck beroemd; zijn invloed is tot aan Bach te volgen; als componist van vocale werken staat hij aan het eind van de Nederlands-Italiaanse traditie. Een belangrijk man voor de vaderlandse muziek, maar hij is eeuwenlang schandalig verwaarloosd behalve in muziekgeschiedenisboekjes en bij straatnamen. Ook het Sweelinckjaar 1971 bracht daar nog geen verandering in.

Als muziekconserve kregen vooral zijn orgel- en klavecimbelwerken dankzij mensen als Leonhardt, Koopman, Van Asperen, Belder, Van Doeselaar, Van Dijk, Tamminga en Winsemius de nodige aandacht. De orgelwerken zijn momenteel echter vooral aardig vertegenwoordigd door Herrick op twee Hyperion cd’s CDA 67421/2 en Christie (Naxos 8.550904).

Na een lp opname van het NCRV vocaal ensemble onder Marinus Voorberg met Gustav Leonhardt aan het orgel (SDG 610.303) bleef het wat de vocale werken betreft vrij lang stil. Intussen kwamen wat verspreide brokjes – opvallend genoeg vooral uit Engeland - beschikbaar dankzij Brown (Etcetera KTC 2025) en met name van de Cantiones sacrae is er een mooie andere uitgave van het koor van de Trinity Chapel in Cambridge onder Marlow (Hyperion CDA 67103).

Maar nu is het geheel dus compleet en logisch bijeengebracht. Het 103 bladzijden tellende boekje bevat interessante essays over de componist, zijn vocale muziek, zijn dichters, Sweelinck en de Franse poëzie, Sweelinck de madrigalist en zijn Amsterdam. Bijeengebracht zijn hier de Chansons, de Madrigalen en de Franse en Italiaanse Rimes. Compleet met de gezongen teksten en vertalingen. Het Gesualdo consort bestaat uit twee sopranen, een altus, twee tenoren en twee bassen met instrumentale begeleiding door luit, twee renaissanceblokfluiten, discantviola da gamba, altviola da gamba, drie basviole da gamba. Een garantie voor optimale authenticiteit.

De vertolkingen zijn dan ook liefdevol, uitermate verzorgd en in zuiver interpretatief opzicht boven alle lof verheven. De opnamen werden al een paar jaar geleden gemaakt in het daartoe bijzonder geschikte rustig gelegen N.H. kerkje in Renswoude.

Dat de verkoopprijs tot €46,50 beperkt kon blijven, is vooral te danken aan de vele subsidies en sponsorgelden die dit lovenswaardige project kreeg. Nu al is het zaak om uit te kijken naar de twee completerende volgende delen. Het ene met de Psalmen, het andere met de Cantiones sacrae. Haast u naar de winkel want tenzij eventueel bij intekening kan worden besloten tot herdruk zou de voorraad best eens snel op kunnen zijn nu eindelijk recht wordt gedaan aan het enorme belang van Sweelinck als eerste grote vaderlandse componist.