SCHUBERT: LIEDEREN II, GOERNE

Schubert: An mein Herz. 43 Liederen. Matthias Goerne, Helmut Deutsch en Eric Schneider. Harmonia Mundi HMC 19.2004/5 (2 cd’s, 124’13”). 2007/8 

Voor het tweede deel van zijn opname van wat waarschijnlijk zal uitgroeien tot zo niet een complete cyclus, dan toch wel eentje die 12 cd’s kan gaan beslaan met liederen van Schubert koos Goerne het motto An mein Herz, een noemer waaronder menig exemplaar is te bundelen zonder dat de verscheidenheid daaronder te leiden heeft. Dat is te danken aan Schuberts genialiteit op dit terrein.

Hier kan Goerne met zijn fluwelige, donkere toon een wat lichtere toets aanslaan dan in het eerste programma met als titel Sehnsucht. De eerste cd bevat twintig liederen op teksten van verschillende dichters, de tweede is geheel gewijd aan materiaal van Goethe en Mayrhofer. Het recital is wederom mooi geslaagd vooral dankzij de scrupuleuze aandacht die de zanger en zijn beide begeleiders tonen. Met uitzondering hooguit van die liederen waarin Schubert een wat lichtere toon aanslaat. Maar het engagement van Goerne is steeds overduidelijk groot.

Zo ontstaat eindelijk sinds Fischer-Dieskau weer een waardevol compendium van deze materie.