SCHUBERT: SCHWANENGESANG, 7 LIEDEREN, PRÉGARDIEN

Schubert: Schwanengesang en 7 liederen op teksten van Seidl. Christoph Prégardien en Andreas Staier. Challenge 71.48 CC 72302   

De liederen op teksten van o.a. Ludwig Rellstab en Heinrich Heine die - overigens niet door Schubert zelf – zijn samengevoegd als Schwanengesang, behoren in elk geval tot de laatste scheppingsperiode van de grootste liedcomponist aller tijden. Ze zijn op een recente Challenge-cd surround opgenomen door de Duitse tenor Christoph Prégardien en zijn beproefde begeleider of beter: secondant aan de fortepiano, Andreas Staier.

De Schwanengesang-cyclus telt 14 liederen en daar blijft het niet bij met deze opmerkelijk fraaie nieuwe opname, waar immers nog eens zeven liederen op teksten van Johann Gabriel Seidl aan zijn toegevoegd, namelijk ‘Die Taubenpost’, ‘Sehnsucht’, ‘Am Fenster’, ‘Bei dir allein’, ‘Der Wanderer an den Mond’, Das Zügengklöcklein’’  en ‘Im Freien.

Christoph Prégardien en Andreas Staier bereiken na hun prachtige samenwerking in Die schöne Müllerin toen nog op Harmonia Mundi, hier zonder mankeren het hoogste niveau en ik durf gerust te constateren dat Schuberts liedkunst sinds Wunderlich als het tenminste om tenoren gaat, wat betreft onnavolgbaarheid hier wel het toppunt heeft bereikt. Prégardiens interpretatiekunst staat volkomen in dienst van een sterk persoonlijke stijl en uitdrukkingskracht.

In het begin van zijn carrière had zijn stem een lichter, jeugdiger  timbre dan in deze en andere recente opnamen, waarin soms een rijper en enigszins baritonaler coloriet de sfeer mede bepaalt.

Dat de klank van de fortepiano, magnifiek en nuancevol gespeeld door Staier,daar wondermooi bij wordt ingepast is een van de verrassende aspecten van deze prachtige Schubert cd. In een internetinterview heeft Prégardien verklaard waarom hij van Harmonia Mundi is overgestapt op het veel kleinere Nederlandse label Challenge Classics. “Ik heb hier voor het eerst het gevoel met mensen te werken die precies weten wat ik bedoel te willen uitdrukken in de muziek”. Daar is niets aan toe te voegen, want de kwaliteiten van dezeSchubert cd laten er geen twijfel over dat deze schijf meermalen het awardcircuit zal halen.                       Ferd op de Coul