CD Recensies

SHOSTAKOVICH: FILMMUZIEK

Shostakovich: Filmmuziek, 26 fragmenten uit Het tegenplan op. 33, Alleen op. 26, Het domme muisje op. 56, Hamlet op. 116, De grote patriot op. 55, Sofia Perovskaya op. 132, De horzel op. 97 en Pirogov op. 76a. Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 460.792-2 (78’02”). 1998 

Na de twee uitgaven van ongewone muziekjes van Shostakovitch – het dansalbum (Decca 452.597-2) en het jazzalbum (Decca 433.702-2) – verrast Chailly met een aan Shostakovitch’ filmmuziek gewijde uitgave. Materiaal te over en de selectie hier is een uitgebreide waar we dankbaar voor mogen zijn. Het is bovendien een leuke aanvulling op voorgangers als die van Serebrier met uitgebreider gedeelten uit  De horzel en Pirogov plus Hamlet (RCA), terwijl Alleen compleet op Capriccio ter beschikking stond.

Er zijn zelfs cd premières bij van Het verhaal van de domme, kleine muis en Het lied van het tegenplan. Grappig ook te merken dat de ‘treurmars’ uit De grote burger ook voorkomt in de elfde symfonie. Muzikaal bezien is het niet allemaal even geweldig en geïnspireerd, hoe kan het ook haast anders. Maar aan de vlotte, geacheveerde vertolkingen ligt het niet; in die zijn doen de verklankingen en de opname met materiaal alle eer aan en is dit een welkome aanvulling van de standaard Shostakovitch discografie.