CD Recensies

STRAUSS, J.: OUVERTURES, DANSEN, HARNONCOURT

J. Strauß II: 10 Ouvertures en dansen: Kaiserwalzer, Eine Nacht in Venedig, Die Tauben von San Marco, Früuhlingsstimmen, Die Fledermaus, Sein umschlungen Millionen, Lob der Frauen, Simplicius, Tritsch-Tratsch, Kaiser Franz Josef I. Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Nikolaus Harnoncourt. Teldec 3984-24489-2 (70’37”). 1998

 

Karajan had zijn Berlijnse orkest al enigszins geleerd hoe het materiaal van de Weense walsenkoning idealiter moest worden gespeeld, maar hier zet Harnoncourt de puntjes wat steviger op een aantal i’s. Hij weet precies hoe het specifiek Weense rubato moet worden gerealiseerd, hij zorgt voor veel licht- en schaduwwerking, toont een groot engagement en introduceert ook onbekender materiaal als Donauweibchen en het aan Brahms opgedragen Seid umschlungen Millionen. De titel van de cd ‘Johann Strauß in Berlin’ heeft een dubbele betekenis, want het gaat niet alleen om het orkest, maar ook om twee werken die voor Berlijn waren bedoeld: de Kaiserwalzer en de operette Eine Nacht in Venedig die daar hun première beleefden.

Op foto’s en in tv beelden is de dirigent zelden op een lachje te betrappen, maar hier wordt met een en al glimlach gemusiceerd.