CD Recensies

STRAVINSKY: KAMERMUZIEK

Stravinsky: Ragtime; Octet; 3 Stukken voor klarinetsolo; Suite L’histoire du soldat; Pastorale; Concertino; Septet; Epitaphium. Dmitri Ashkenazy (klarinet) met het Europees solistenensemble o.l.v. Vladimir Ashkenazy; Concert voor 2 piano’s. Vladimir Ashkenazy en Andrei Gavrilov (piano); Concert in Es Dumbarton Oaks; Danses concertantes; Concert in D. Sinfonietta de Montréal o.l.v. Charles Dutoit; 4 Études; Montréal symfonie orkest o.l.v. Charles Dutoit; 4 Noorse stemmingen. Cleveland orkest o.l.v. Riccardo Chailly; Suites nr. 1 en 2. Suisse romande orkest o.l.v. Ernest Ansermet. Decca 473.810-2 (2 cd’s, 155’12”). 1962/94

 

Wie in één klap alle wezenlijke kamermuziek, ook die in iets grotere bezetting van Stravinsky bijeen wil hebben, moet hier zijn slag slaan. Volledigheidsfanaten kunnen betreuren dat bijvoorbeeld de Circus polka in het arrangement voor blazers, het Ebony concert voor klarinet en jazzensemble, de 8 instrumentale miniaturen voor 15 spelers, het Preludium en het Scherzo à la russe voor jazzensemble, Chant des bataliers voor blazers en slagwerk, de blazerssymfonieën voor 23 uitvoerenden, de Tango voor 19 instrumenten bij de wat grootschaliger werken en de Ballade, de Berceuse, Chant russe, de Chinese mars, het Divertimento voor viool en piano, de dubbelcanon voor strijkkwartet, het duet voor 2 fagotten, het Duo concertant, de 3 Easy pieces, de Elegy, de Fanfare for a new theatre, het Lied ohne Name voor 2 fagotten, de 3 Stukken voor strijkkwartet en de Suite italienne mankeren. Maar ja: dat paste niet op twee cd’s en een kniesoor die daarover valt. Laten we blij zijn met wat er wèl is en dat het er in zo’n hoogwaardige kwaliteit is.

Het meeste materiaal van de eerste cd was al verkrijgbaar op Decca 448.177-2. Het oudste is de bijdrage van Ansermet uit 1961 die echter nog heel acceptabel klinkt, de rest dateert uit de periode 1987-1994 en klinkt echt uitstekend. Op het muzikaal niveau van de uitvoeringen valt ook niets naars op te merken. Gek, dat ‘Europees solistenensemble’, kennelijk een voortreffelijke ad hoc gelegenheidsclub waarvan later nooit meer iets is vernomen.

Tot de hoogtepunten uit het programma behoren het Concert voor 2 piano’s, het Concertino voor 12 instrumenten, het Octet, het Dumbarton Oaks concert en de Danses concertantes.