CD Recensies

SWEELINCK: KLAVECIMBELWERKEN, WOOLLEY

Sweelinck: 5 Toccata’s; Esce mars; Paduana lachrimae; Allemande, Die flichtig Nimphae (Vluchtige nimf), Mein junges Leben hat eind End, Pavan Philippi, Von der Fortuna werd ich getrieben (Engelse fortuyn); Unter der Linden grune (Onder een linde groen). Robert Woolley. Chandos CHAN 0758 (63’37”). 2006

De Engelse klavecinist is bezig aan een volledige opname van Sweelincks klavecimbelwerken en dit is de tweede uitgave in die reeks. Hij bespeelt een nieuw Malcolm Rose kopie van een Lodewijk Theewes instrument uit 1579 en een virginaal dat Adam Burnett kopieerde van een Ruckers instrument. In zoverre is authenticiteit al meteen behoorlijk gewaarborgd. Als opnamelocatie koos men een kerkje is Sussex dat de juiste akoestische ambiance verleent. Zoals eigenlijk klinkt de Chandos opname uiterst aangenaam, warm van toon en met een juiste verhouding tussen direct geluid en galm.
Maar belangrijker is natuurlijk het spel van Woolley. Uit de opsomming der werken blijkt, dat hij hier een aantal van Sweelincks belangrijkste (en best bekende) werken selecteerde. Hij weet goed raad met het improvisatorische karakter van de Toccata’s en laat in de overige werken de niet-Nederlandse invloeden (Italiaanse, Duitse, Engelse) mooi tot hun recht komen. Het spel klinkt mooi helder, waar nodig virtuoos en steeds onopgesmukt. Dit is een serie om in ere te houden.