CD Recensies

STRAUSS, R.: VIOOLSONATE

R. Strauss: Vioolsonate in Es op. 18; Rota: Vioolsonate; Respighi: Vioolsonate in b. Isabelle van Keulen en Ronald Brautigam. Challenge CC 72307 (67’13”). 2008

 

Laat het maar aan Van Keulen en Brautigam over om uitmiddelpuntig repertoire te zoeken voor hun opnamen: Shostakovitch (CC 72071), Grieg, Elgar en Sibelius (CC 72171) en nu dus dit drietal componisten, bien étonné de se trouver ensemble. Hoewel de titel van deze cd – The violin sonata around 1900 – wat ruim moet worden genomen omdat de oudste van Richard Strauss uit 1887 dateert en de jongste van Nino Rota uit 1937 – gaat het om een prachtig programma dat naar verwachting uitstekend is uitgevoerd.

Het oudste werk is van Strauss en biedt een idioom halverwege de Brahms van Die schöne Magelone en zijn eigen Don Juan. Zeker in de finale roert deze laatste zich duchtig. Rota is natuurlijk vooral bekend dankzij zijn vele (en meestal uitstekende) filmmuziek. Toch schreef hij door de jaren heen ook heel wat ‘serieuze’ werken, waaronder de een kwartiertje durende Vioolsonate, eerder een driedelige sonatine. Het is goed hem heel serieus te nemen. Niet onverwacht blijkt het in essentie een heel melodieus, zangerig werk vol zuidelijke warmte. Landgenoot Respighi zorgde twintig jaar eerder voor grotere gebaren en een breder palet in zijn sonate.

Het mooie in dit recital is dat beide kunstenaars met wisselende expressie, kracht en blijken van virtuositeit heel duidelijk onderscheid weten te maken tussen de zeer diverse stijlen. Het samenspel sluit prachtig, Van Keulens spel is doorleefd en mooi intens, maar ook vrij intiem en Brautigam, kundig begeleider die hij is, zorgt voor steun, neemt zo nodig eigen initiatief en vult bij alles ook extra kleuren in. In de opname voer de viool wat beter dan de vleugel, maar over het geheel is deze mooi geslaagd.

Wie wil vergelijken: ooit was Heifetz de grote pleitbezorger van Strauss met liefst 3 opnamen uit respectievelijk1934, 1959 en 1972 (RCA 09026-6177-2). Zeer de moeite waard ook Chang en Sawallisch (EMI 556.870-2) en Repin plus Berezovsky (moeilijk verkrijgbaar op Erato 8573-85769-2). Respighi is er verder erg mooi, tamelijk emotioneel, van Mutter en Orkis (DG 469.503-2) en Rota tot slot van Mullaj en Palumba (Channel Classics CC 9832).