CD Recensies

STENHAMMAR: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2

Stenhammar: Pianoconcerten nr. 1 in bes op. 1 en 2 in d op. 23. Seta Tanyel met het Helsingborg symfonie orkest o.l.v. Andrew Manze. Hyperion CDA 67750 (75’16”). 2008

 

Meer en meer krijgen de orkestrale en concertante werken van de Zweed Stenhammar (1871-1929) in het cd repertoire door en met name Hyperion wijdt zich aan een uitgave van zijn complete werken, waarin dit reeds nr. 49 is. Zijn beide pianoconcerten behoren tot zijn vroege werken, wat ook blijkt uit de laatromantische stijl en wat invloeden van Liszt en Brahms. Het als op. 1 gepubliceerde Eerste pianoconcert uit 1893 heeft ook qua lengte (45 minuten) een Brahmsiaanse duur. Maar omdat het zo vol aardige ideeën zit, duurt het geen moment te lang. Het Tweede concert ontstond in de jaren 1903-7 en daar had de componist intussen de kunst van het schrappen geleerd; hier worden eveneens aantrekkelijke ideeën aangedragen, maar dan zonder veel omhaal zodat een half uur genoeg is.

Seta Tanyel zorgt met het toegewijde Zweedse orkest voor uitstekende, aanbevelenswaardige verklankingen die daarom zo de moeite waard zijn omdat er weinig echt goede alternatieven waren. Van het Eerste concert alleen oudere opnamen  van Widlund (Chandos CHAN 9074) en Love Derwinger (BIS CD 550) en uit het Tweede slechts het Adagio van Ortiz (BIS CD 476).