CD Recensies

SWEELINCK: SELECTIE UIT FRANSE PSALMEN, CANTIONES SACRAE

Sweelinck: Psaumes français en Canciones sacrae. (gedeelten) Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Hamonia Mundi HMC 90. 2033. (61’39”). 2008

 

Nog altijd is Sweelinck – voor zover hij bekend is – vooral steeds nog primair gezien als orgel- en klavecimbelcomponist. Maar hij schreef als kind van zijn tijd met links naar de bekende Nederlandse School ook heel wat vocale muziek, waaronder Franse chansons en psalmen plus Italiaanse madrigalen. Nederlandstalig materiaal zal men (helaas) echter niet bij hem vinden.

Daniel Reuss die het als een belangrijke taak ziet om dit materiaal vast te leggen, maakte hier een keuze uit het vele moois met 5 delen uit elk genre in afwisseling. Het gaat om in essentie om vier- en vijfstemmige a cappella stukken, waarbij zich alleen in de madrigalen een bescheiden orgel en luit aan de continuokant extra melden.

Het koor heeft een specialisatie van deze muziek gemaakt, ontwikkelt een heel homogene klank en een juiste opvatting zodat het eindresultaat zonder meer voortreffelijk is. De voor dit doel bekende en graag benutte Waalse kerk in Amsterdam zorgt voor het passende akoestische milieu.

Wie de complete 37 Cantiones sacrae eens wil horen, kan terecht bij het Trinity Chapel koor o.l.v. Richard Marlow (Hyeperion CDA 67103/4).