CD Recensies

STRAVINSKY: AGON

Stravinsky: Jeu de cartes; Agon; Orpheus. BBC Schots orkest o.l.v. Ilan Volov. Hyperion CDA 67698 (72’45”). 2008

 

Tijdenlang is er geen behoorlijke opname van Agon verschenen en dan komen er ineens drie binnen een paar maanden: Een Engelse live opname uit 1958, kort nadat dit late werk was voltooid, o.l.v. de componist zelf (BBC Legends BBCL 4253-2), eentje van Gielen (Hännsler  CD 93.226) en deze uit Schotland.

Het gaat om een expressief zuinig, aforistisch werk dat ruim twintig minuten duurt en waarvoor de orkestrale middelen heel economisch zijn gebruikt. Een klanksculptuur, enigszins hoekig en niet meteen gemakkelijk op het oor vallend. Hier komt dat heel goed tot uiting, juist ook omdat veel zorg is besteed aan details en de opname zorgt dat ze mooi tot uiting komen. Volkov weet raad met zowel de delen als met het totaal.

Jeu de cartes krijgt van Volkov een evenwichtige interpretatie tussen de uitersten van het lyrische (Chailly, Decca 473.731-2) en het ascetische van Rattle (EMI 749.636-2) en Abbado (DG 453.085). Het werk klinkt sereen en elegant met waar nodig typisch Stravinskyaanse lichtstuwende ritmen. De coda is wat springerig en in de ‘Variation d’Apollon’ horen we een fraaie vioolsolo. In Orpheus, idiomatisch vertolkt, is het vooral de mooie kleurwerking die treft. Hiervoor vormt hooguit Davis (Philips 464.744-2) concurrentie. Een geslaagde combinatie die – als de samenstelling u bevalt – een warme aanbeveling verdient.