CD Recensies

STRAUSS, R.: FRAU OHNE SCHATTEN, DIE

 

Strauss, R: Die Frau ohne Schatten. René Kollo, Cheryl Studer, Hanna Schwarz, Andreas Schmidt, Cynthia Sieden, Paul Frey, Julie Kaufmann, Marjana Lipovsek, Alfred Muff en Ute Vinzing met het Tölzer jongenskoor met koor en orkest van de Beierse omroep o.l.v. Wolfgang Sawallisch. EMI088.211-2 (3 cd’s, 3u 10’51”). 1987

 

 

Zonder schaduw te zijn betekent onvruchtbaar zijn. In deze humanistische sprookjesopera met moderne psychologische symboliek die in 1919 in première ging, zijn de wereld van sagen en Oosterse mythologie verbonden met inhoudelijke echo’s van Goethes Faust en Mozarts Zauberflöte.

Hugo von Hofmannsthal had de vrij bedachte handeling tot een vertelling uitgewerkt en Richard Strauss was zozeer onder de indruk van deze stof dat hij er een meesterwerk van maakte.

Onder de dirigenten was het in de eerste plaats Böhm die zich tweemaal voor het werk inzette (eerst in 1955 Decca 425.9812, daarna in 1977 DG 445.325-2). In 1987 volgde deze best respectabele opname van Sawallisch die nu in een goedkope editie is beland. 

Hij beschikte over een uitstekend teamzangers dat het drama van de zelfoverwinning en de ontwikkeling tot zelfbewustzijn van de keizerin goed gestalte geeft. In deze rol laat Cheryl Studer een mooie verbeeldingsvolle verpersoonlijking horen. In de heldentenor rol van de keizer voelt René Kollo zich goed thuis, ook Hanna Schwarz is een geloofwaardige, rijpe zuster. De donkere stem van Alfred Muff past goed op de figuur Barak. Cyndia Sieden maakt alles wat te maken valt van haar rol als bewaakster van de tempel en verder valt vooral nog Julie Kaufmann als valkenstem op.

Als het erop aankomt is het totaal van de opname van Solti (Decca 436.243-2) misschien nog iets geslaagder, maar groot zijn de verschillen niet en EMI heeft het prijsvoordeel aan zijn kant.