CD Recensies

SCHUBERT: SYMFONIEËN NR. 1-6, 8 EN 9, MINKOWSKI

Schubert: Symfonieën nr. 1-6, 8 en 9. Les musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski. Naïve V 5299 (4 cd’s, 4u 07’25”). 2012

 

Zo kan het dus ook. Het is daarom des te interessanter om de uitvoeringspraktijk van Schuberts symfonieën nu eens grondig aan de hand van cd opnamen te volgen. Een hoogtepunt van de traditionele manier waarin Schubert tijdenlang op z’n mooist werd vertolkt, vormt de integrale opname van Karl Böhm uit de periode 1963/78 (DG 471.307-2). Abbado kwam met een op de autografen gebaseerde, afgeslankte versie in 1988 (DG 423.651-2). Daarna volgde Brüggen in 1990/1996 met een eerste poging richting authentieke praktijk (Philips 456.029-2) en toen rondde Harnoncourt in 1992 het geheel af met een traditioneel orkest dat ook speelde op basis van oude manuscripten en correcties maar volgens zijn eigen inzichten over authenticiteit (Teldec 4509-91184-2).

Minkowski toog met zijn orkest naar het Weense Konzerthaus waar de opnamen in aanwezigheid van een gelukkig stil publiek werden gemaakt. Ook hij bekommert zich met zijn van darmsnaren en wat het koper betreft van ongeventileerde instrumenten ensemble om een zo authentiek mogelijke benadering van Schuberts wereld, zich daarbij zoals het hoort baserend op de Neue Schubert Edition.

Wat hoorbaar wordt klinkt naar de letter en de geest volkomen juist en goed verzorgd. De eerste symfonieën klinken terecht in vrij kleine bezetting, de laatste met een tweede viool, twee altviolen, twee celli en een contrabas en verdubbelde houtblazers extra.

Op een helaas moeilijk en op sommige ‘normale’ dvd spelers in het geheel niet afspeelbare bonus cd zijn fragmenten uit de Negende vastgelegd; daarop is onder meer mooi te zien hoe hoorns, trompetten en trombones geen ventielen hebben.

Gelukkig toont de dirigent een groot stijlbesef en gaat hij niet al te wild en enthousiast met deze muziek om. Op deze manier verdient hij niet boven, maar onmiddellijk naast de andere genoemden een ereplaats. Omdat moeilijk of niet meer aan de opname van Brüggen is te komen, zorgt hij voor een prachtige vervanging daarvan.