CD Recensies

SAINT-SAËNS: HAVANAISE; INTRODUCTION ET RONDO CAPRICCIOSO

Saint-Saëns: Vioolconcert nr. 1 in A op. 20; Introduction et rondo capriccioso op. 28; Romance in C op. 48; Havanaise op. 83; Sarabande op. 93/1; Morceau de concert in G op. 62. Jean-Jacques Kantorow met Tapiola Sinfonietta o.l.v. Jean-Jacques Kantorow. BIS CD 860 (50’23”). 1999

 

Het bezwaar van korte populaire stukken is dat ze vrijwel altijd zijn veroordeeld tot een plaatsje te midden van dergelijke werken van andere componisten. Het voordeel van deze opname is, dat ze hier zijn gekoppeld aan louter andere werken van Saint-Saëns waarvan het best lonend is om ze ook eens nader te horen.

Misschien is Kantorow met zijn nogal assertieve aanpak niet de eerst aangewezene voor ideale verklankingen van de overbekende Havanaise en Introduction et rondo capriccioso, maar hij geeft er wel heel temperamentvolle, geëngageerde vertolkingen van. Hij toont namelijk de juiste mengeling van spontaniteit en panache en houdt het orkest strak aan de toom. De heel goede klank van de BIS opname doet de rest.

Probeer anders voor de Havanaise/Introduction et rondo capriccioso combinatie Janine Jansen (Decca 475.011-2) of Renaud Capuçon (Virgin 545.482-2).