CD Recensies

STOCKHAUSEN: STIMMUNG

Stockhausen: Stimmung nr. 24. Theatre of voices o.l.v. Paul Hillier. Harmonia Mundi HMU 80.7408 (77’36”). 2006

 

Stimmung is een werk dat in 1968 ontstond tijdens een verblijf van Stockhausen in Madison, Connecticut, V.S. Het is een statisch werk met hypnotiserende eigenschappen voor zes solostemmen die 51 korte gedeelten krijgen voorgeschoteld.

Fundament van de compositie zijn slechts een reeks harmonieën van een lage Bes; de zes zangers reciteren ‘magische namen’ (meest van godinnen en goden) en erotische teksten die zijn geschreven voor Stockhausen’s partner, de zangeres ‘performer’ Mary Bauermeister.

Voor zover de teksten verstaanbaar zijn, blijken ze nogal plomp, maar de muziek is biologerend. De noten worden zachtjes en zonder vibrato gezongen, ze beginnen als boventoonzang en zorgen zo voor een soort didgeridoo geluid in de hoogste regionen. De betoverende reis wordt vervolgd met een werveling van klinkers, fonemen en akkoorden waarbij de lumineuze, uit abstracte lettergrepen bestaande klankwolken doorschoten zijn met duidelijk uitgesproken woorden.

De briljante uitvoering van Hillier en de zijnen werd opgenomen onder het toeziend oog en oor van de componist. 

Bij Stockhausen-Verlag zijn als nr. 12 van de volledige uitgave twee versies van het Collegium vocale, dat het werk ooit introduceerde, verkrijgbaar. Maar Hillier lijkt verkieslijk.