CD Recensies

STRADELLA: CANTATES E.A.

Stradella: Fuor della stigia sponda; Sinfonia voor viool, cello en b.c. nr. 1 in a; Non havea il sole ancora; Frea, of filli, il fiero orgoglio; Si salvia chi puo; Sinfonia voor viool en b.c. nr. 12 in a; Ferma il corso e torna al lido uit L’Arianna. Christine Brandes (s), Paul O’Dette (git), Ingrid Matthews (v), Mary Springfels (gamba), Barbara Weiss (klavec., orgel). Harmonia Mundi HMU 90.7192 (68’50”). 1996

 

De wereldlijke cantates van Stradella zijn nauwelijks minder indrukwekkend dan zijn cantates. Deze meestal voor één stem geschreven dramatische werken bestaan als discrete eenheden, net alsof ze uit een opera zijn geplukt.

In het zeventiende eeuwse Italië waren ze heel populair, maar in deze gecomprimeerde vorm vergde het groot vakmanschap om er een muzikaal en dramatisch een samenhangend geheel van te maken. Stradella’s beste cantates zijn heel briljant en wat hun emotionele intensiteit aangaat ongeveer gelijkwaardig aan die van zijn Venetiaanse tijdgenote Barbara Strozzi.

Fuor della stigia sponda verhaalt van Orfeus die uit de onderwereld terugkeert nadat hij daar Euridice heeft verloren. Het werk begint met het bepalen van de scene met een inleiding en een recitatief voordat Orfeus aan zijn ingetogen, maar gepassioneerde weeklacht begint.

Ferma il corso is een andere weeklacht, nu gezongen door Ariadne die zich beklaagt dat ze door haar minnaar Theseus in de steek is gelaten. De stemmingswisselingen in deze cantate zijn nog groter omdat ze worden gerealiseerd door een reeks frequente extreme effecten, inclusief een rijke chromatiek en veeleisende virtuoze passages.

Sopraan Christine Brandes is duidelijk een specialiste in muziek uit deze periode van de Italiaanse muziek, maar ze schijnt zich iets minder op haar gemak te voelen in dit specifieke geval dan een Catherine Bott in San Giovanni Battista.

Ze komt het beste tot haar recht in het sombere Fuor della stigia; in de andere werken heeft ze wat moeite met de hoogste passages en wordt haar stem wat schril.

De aantrekkelijke bonus van deze cd is dat hij twee bekoorlijke instrumentale werken bevat die beide een prachtige, geëngageerde uitvoering krijgen.