CD Recensies

STRAVINSKY: CHANT DU ROSSIGNOL, LE; SUITE HISTOIRE DU SOLDAT, L' E.A.

Stravinsky: Scherzo fantastique; Suite L’histoire du soldat; King of the stars; Le chant du rossignol. Cleveland orkest o.l.v. Pierre Boulez. DG 471.197-2 (64’46”). 1994, 1996

 

Nadat hij een aantal werken van Stravinsky op Sony had uitgebeend met soms overigens heel mooie resultaten, keerde Boulez in de jaren negentig terug tot deze componist en opnieuw waren de resultaten gemengd van aard. Petroesjka en de Sacre waren namelijk tot in het laatste detail uitgelicht, maar bezaten weinig karakter. Ongeveer hetzelfde gold voor de Vuurvogel en de 4 Etudes. Daarentegen waren de Symphonie de psaumes, de Symfonie in drie delen en de Symfonieën voor blazers juist weer heel geslaagd.

Gelukkig valt louter positiefs te zeggen over deze opnamen uit 1996 en 1997. Om te beginnen is de suite uit l’histoire du soldat niet te fel en banaal ingekleurd en niet louter sardonisch behandeld. In een combinatie van understatement en engagement wordt deel na deel raak gekarakteriseerd. Maar hoogtepunt uit dit programma is Le chant du rossignol dat Boulez hier verrassend dicht in de buurt van Debussy’s Jeux situeert. Het heeft fraaie toonkleuren, klinkt heel subtiel en illustreert heel mooi de excursie door een exotische sprookjeswereld. Het Scherzo krijgt ritmisch pregnant gestalte en King of stars blijft hier even onbestemd als het stuk feitelijk is. Alle lof voor het orkestspel. Dus is sprake van een over de hele linie geslaagd geheel. Wie dat bevestigd wil horen kan voor het nachtegaalverhaal ook eens luisteren naar Maazel (DG 449.769-2 en RCA 74321-57127-2) en Boulez zelf (Erato 3984-24246-2) en voor de soldatengeschiedenis naar Stokowski (Vanguard 08.8012-2).