CD Recensies

SPOHR: KLARINETCONCERTEN NR. 1-4 E.A., OTTENSAMER

 Spohr: Klarinetconcerten nr. 1 in c op. 26 en 3 in f WoO. 19; Potpourri over thema’s uit Winters opera Das unterbrochene Opferfest op. 80. Ernst Ottensamer met het Slowaaks staats filharmonisch orkest o.l.v. Johannes Wildner. Naxos 8.550688 (57’05”). 1993.

 

Spohr: Klarinetconcerten nr. 2 in Es op. 57 en 4 in e WoO. 20; Fantasie en variaties over een thema van Danzi op. 81. Ernst Ottensamer met het Slowaaks omroeporkest o.l.v. Johannes Wildner. Naxos 8.550689 (54’53”). 1994 

 

De vier klarinetconcerten van Spohr ontstonden tussen 1808 en 1829 en waren bedoeld voor Johann Simon Hermstedt en hoewel ze alle drie in de vertrouwde driedelige vorm zijn gegoten, bezitten ze wel steeds een eigen karakter. 

De Danzi fantasie heeft een nogal dramatisch begin, maar het thema is nogal simpel en wordt in operageest uitgewerkt.

De Potpourri begint aardig met de hoorns, maar zonder duidelijke melodie. In plaats daarvan krijgen we twee thema’s, waarvan het tweede in een stel variaties het nodige bravura vuurwerk biedt en het Variatiewerk verloopt in dezelfde geeft, maar beide werken bieden na de concerten weinig nieuws, al zijn ze ook aardig om naar te luisteren.

Ernst Ottensamen die een keuze uit deze werken al eerder met Colin Davis voor Philips opnam, is een gevoelige klarinettist en een uitstekende solist die met een warme, zoetvloeiende toon speelt. Niet alleen zeilt hij met gemak  en veel aplomb door alle decoratieve roulades en technische extravaganties, hij speelt ook over een groot dynamisch bereik en komt tot pianissimi die een frase een magisch effect verlenen. 

Gelukkig zorgt Johannes Wildner voor levendige, fraai afgewerkte begeleidingen en laat de opnamekwaliteit weinig te wensen over. Wie bereid is meer geld in deze werken te investeren zal evenzeer genoegen beleven aan de ook besproken opname van Collins.