CD Recensies

SHOSTAKOVICH: SYMFONIEËN NR. 2 EN 11

Shostakovich: Symfonieën nr. 2 op. 14 Aan oktober en 11 op. 103 Het jaar 1905. Mariinisky theater orkest, St. Petersburg en koor o.l.v. Valery Gergiev. Marrinsky MAR 0507 (76’02”). 2009, 2010

 

Sinds het Philips label niet meer bestaat en hij voor zijn vele Sint Petersburgse opnamen geen nieuw tehuis vond, zijn het Mariinsky theater en Gegiev in navolging van steeds meer anderen voor zichzelf begonnen. Een van de eerste grote projecten is gewijd aan de complete symfonieën van Shostakovitch waarvan deze cd een onderdeel uitmaakt.

Er schuilt een zekere logica in om twee der symfonieën waarin openlijk de lof wordt gezongen van de Sovjet Unie en het socialistische realisme samen te brengen. Ze behoren om allerlei begrijpelijke redenen niet tot de populairste.

De Tweede uit 1927 ligt qua idioom aardig in de buurt van de opera De neus en kent nog experimentele trekken. Maar het is zaak de koorbijdragen waarin Lenin, de oktoberrevolutie en de broederschap van het proletariaat met een stel korrels zout te nemen, hoe serieus en toegewijd dat hier ook klinkt.

Dat nr. Elf (1957) ter herdenking van de opstand voor het winterpaleis in St. Petersburg tweeslachtiger is, valt niet te verwonderen voor zo’n lofprijzend werk waarmee de componist moest oppassen om binnen het kader van de ideologische  partijeisen te blijven; de klokken en tamtam aan het slot hadden beter gesynchroniseerd kunnen worden, laten we ze zo maar opvatten als een verlaat protest. Verder toont Gergiev zijn gebruikelijke energieke flair en wordt deze muziek goed recht gedaan. Vergelijk voor beide werken eventueel met Jansons (EMI 335.994-2) en (EMI 555.601-2).