CD Recensies

SAINT-SAËNS: PIANOTRIO NR. 1 E.A., VAN BAERLE TRIO

Saint-Saëns: Pianotrio nr. 1 in F op. 18; Loevendie: Ackermusik; Ravel: Pianotrio in a. Van Baerle trio. Et’cetera KTC 1438 (66’24”). 2011

 

Wie dacht dat het pianotrio een enigszins in onbruik geraakte kamermuziekvorm is, zou zich eens grondig moeten oriënteren. Daarbij valt te ontdekken dat alleen al in Nederland Theo Verbey, Willem Jeths, Roel van Oosten en Maarten van Norden de afgelopen decennia dergelijke trio’s schreven. Geen wonder wanneer we ook beschikken over voortreffelijke uitvoerenden als het Osiris trio, het Storioni trio, het Vermeer trio, Wendingen en als waarschijnlijk jongste loot het Van Baerle trio dat bestaat uit pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder en dat pas echt op stoom kwam na een masterclass van Menahem Pressler in 2008.

Hoe goed blijkt meteen uit het Eerste trio van Saint-Saëns (uit 1863!) dat met lichte toets, heel Frans vitaal, intelligent en verbeeldingsvol, maar ook elegant en charmant wordt gespeeld. De piano domineert terecht lichtelijk en Hannes Minnaar maakt een krachtige, vitale indruk.

Diezelfde kenmerken zijn in haast nog sterkere mate aan te treffen in de realisatie van het Ravel trio, een echt meesterwerk, in vlotte tempi, gevoelig, zeer gepolijst en flexibel expressief uitgevoerd.

Als een soort – bovendien heel aardig – intermezzo fungeert de ruim acht minuten durende Ackermusik die Theo Loevendie in 1997 als aantrekkelijk, wel geestig opdrachtstuk schreef voor de Sommerliche Musiktage in het Noord-Duitse Hitzacker. Aardig en oorspronkelijk, al vond de componist toen hij het werk hoorde de gelijkenis met Brahms misschien wat te groot……. Hij is waarschijnlijk de enige die deze verwantschap hoort.

Wie beslist wat wil vergelijken, komt wat Saint-Saëns betreft terecht bij het Florestan trio (Hyperion CDA 67538) of het Joachim trio (Naxos 8.550935), wat Ravel aangaat ook bij het Florestan trio (Hyperion CDA 67114), het Trio Wanderer (Harmonia Mundi HMC 195.1967), Thibaudet/Bell/Isserlis (Decca 475.6709) of het Borodin trio (Chandos CHAN 8458) en als het om Loevendie gaat het Osiris trio (Ned. Muziek NM 92108) of Wendingen (Wendingen 2000).

Maar men kan zich al die moeite sparen, want de onderhavige uitvoeringen zijn op zichzelf zo goed en bovendien keurig opgenomen in de Eindhovense Philipszaal.