CD Recensies

STRAUSS, R., VIOOLCONCERT, HOBOCONCERT, CONCERTINO

Strauss, R.: Vioolconcert in d op. 8; Hoboconcert in D AV. 144; Duet concertino voor klarinet, fagot, harp en strijkorkest AV. 147. Boris Belkin (v), Gordon Hunt (h), Dimitri Ashkenazy (kl), Kim Walker (fag) met het Berlijns Radio symfonie orkest o.l.v. Vladimir Ashkenazy. Decca 436.415-2 (76’18”). 1991

Op de vier hoornconcerten na behoort de concertante muziek van Strauss niet tot zijn bekendste, populaire werken. Toch is het goed om hier handig het viool- en hoboconcert en het tripelconcert bijeen te hebben.

Boris Belkin exploreert aardig de lyrische, charmante kanten van het vioolconcert met zijn echo’s van Mendelssohn en Bruch en gesteund door de aandachtig volgende Ashkenazy belicht Hunt naast gelukkige gloed van de oude componist ook de duisterder kanten van het hoboconcert naar voren. De drie solisten in het duet-concertino geven dat werk een haast zwierig Weens karakter. Over het geheel genomen is zo sprake van fraai, natuurlijk muziek maken met een tamelijk jeugdig karakter. De vermoedelijk in de Berlijnse Jesus-Christus kerk in Berlijn gemaakte opname klinkt erg direct.

Op Decca 460.296-2 is op 2 cd’s dit materiaal samen met de vier hoornconcerten door Barry Tuckwell en het Londens symfonie orkest onder István Kertész heruitgegeven.