CD Recensies

SCRIABIN: ÉTUDES (COMPLEET)

Scriabin: Études op. 2 nr.1, op. 8 nr. 1-12, op. 42 nr. 1-8, op. 65 nr. 1-3. Michèlle Gurdal. Challenge CC 72640 (51’51’). 2013.

 

Onder de titel Extase biedt Challenge een complete opname van de Études van Scriabin door de Japans-Belgische componiste Michèlle Gurdal. Zij neemt het met haar grote jonge talent fonografisch dapper op tegen eerdere groeten als Sviatoslav Richter (Naxos 8.553070) en Piers Lane (Hyperion CDA 66607).

De zesentwintig stukken in deze vorm schreef de componist tussen 1887 en 1912 en laten de progressie in zijn ontwikkeling van laatromantische jongeman tot harmonisch zeer geavanceerde mystieke dichter mooi horen.

Behalve als lastige uitdaging voor de vingertechniek beschouwde Scriabin deze werken ook als schetsen en studiemateriaal voor latere grootschaliger composities en als experimenten voor zijn geleidelijk ontwikkelende harmonische idioom en mystieke visioenen.

Het egocentrisme van de geniaal-gekke componist is de pianiste niet voorbij gegaan, want zij roept in miniatuurvorm prachtige beelden met een sterk wisselende expressie op. Ze weet ook een mooi evenwicht te vinden tussen virtuoos en vertoon en dichterlijke vertolking.

Probeer in dit opzicht maar eens hoe de pianiste het er afbrengt in de broze klankwereld van de mug étude (op. 42/3) en in de duivels lastige, super mystieke op. 65/1. Goed dat een jonge pianiste zo’n volledige artistieke wapenrusting toont.