CD Recensies

SCHUBERT: WINTERREISE, KOBOW, KAUFMANN, FINLEY

Schubert: Winterreise D. 911. Jan Kobow en Christoph Hammer. ATMA ACD 2.2536 (63’18”). 2011

 

Schubert: Winterreise D. 911. Jonas Kaufmann met Helmut Deutsch. Sony 88883-79565-2 (70’02”). 2013

 

Schubert: Winterreise D. 911. Gerald Finley met Julius Drake. Hyperion CDA 68034 (74’26”). 2013

 

Twee nieuwe tenorale en één baritonale Winterreise voegen zich in korte tijd bij de grote overmacht aan reeds bestaande. In dat gezelschap maakt tenor Jan Kobow – nomen est omen – dankbaar gebruik van het gerestaureerde Brodmann Hammerklavier dat Christoph Hammer bespeelt. Bovendien gaat hij uit van oorspronkelijke toonaarden die nogal afwijkend zijn van de gepubliceerde.

Tenor Kobow heeft een mooi slanke stem waarmee hij vooral eenvoud verleent aan zijn voordracht. Toch of juist ontbreekt het niet aan fijnere nuancen. Maar deze tamelijk bescheiden manier doet lang niet alle liederen goed. Daardoor én door de expressieve beperkingen van de oude vleugel doet de interpretatie ondanks mooie momenten toch wat ondervoed aan. 

De tweede tenor, Kaufmann, is vooral gekend van zijn fraaie operarollen. Hier tempert hij mooi zijn stem tot intiemere proporties en geeft hij blijk van een breed expressievermogen. Hij fraseert haast te mooi. Toch blijft het veelal enigszins theatraal, soms op de grens van het melodramatische zoals van lied na lied een miniatuur psychodrama wordt gemaakt en uit iedere maat een maximum aan doorleefdheid wordt geput. Aan finesse geen gebrek, maar de cyclus had ontroerender mogen klinken en het slot met ‘Der Leiermann’ biedt te weinig een echt droeve afsluiting.  De begeleiding van Deutsch is heel sympathiek. Op een bepaalde manier klinkt het zeker heel indrukwekkend.

Bij wijze van contrast is bariton Gerald Finley hierna veel verinnerlijkter in zijn opvatting (een soort Britse voorname terughoudendheid lijkt duidelijk), maar wel uitgesproken lyrisch en heel expressief. Drake begeleidt in dezelfde geest.

Tenslotte bereikt geen van de drie de favorietenrol die is weggelegd voor enerzijds tenor Schreier en anderzijds baritons als Fischer-Dieskau, Güra, Boesch (zie Vergelijkende Discografie).