CD Recensies

SCHREKER: SCHATZGRÄBER, DER

Schreker: Der Schatzgräber. Tijl Faveijts, Manuela Uhl, Raymond Very, Graham Clark en Gordon Gietz met het Koor van de Nederlandse Opera en het Nederlands filharmonisch orkest o.l.v. Marc Albrecht. Challenge CC 72591 (2 cd’s, 2u. 30’39”). 2012

 

Het libretto van de vijfde opera van Schreker die in 1920 in première ging, is van de componist zelf. Het gaat om gestolen juwelen, de eeuwige jeugd, een rondtrekkende minstreel en een magische luit die in een verborgen schat kan worden teruggevonden. Een sprookje met sinistere ondertonen dus, dat geloofwaardig wordt gemaakt door de muziek en doordat sprake is van echte gevoelens. 

In wat breder perspectief bezien gaat het ook om geweld, magie en seksuele onderdrukking. In een modernistisch-romantische muziektaal die het werk voor een breder publiek aanvaardbaar maakt.

De registratie gaat terug tot een reeks voorstellingen van de Nederlandse opera. We horen Tijl Faveijts als de koning, Manuela Uhl als Els, de dochter van de herbergier als schatzoekster; zij krijgt tenslotte de juwelen; Raymond Very vertolkt de hier weinig innemend klinkende minstreel Eli  Graham Clark de hofnar en Gordon Gietz Albi. Op de uitspraak van het Duits valt her en der best wat aan te merken.

Qua bezetting was de Hamburgse opvoering onder Gerd Albrecht uit 1989 (Capriccio 600.102) wat sterker dankzij de inbreng van Josef Protschka en Gabriele Schnaut, maarde Challenge opname klinkt wat beter vooral door het ontbreken van toneelgeluiden. Gaat het daarom toch om een studioregistratie? Het is maar waaraan u voorrang geeft.