CD Recensies

SCHUMANN: KINDERSZENEN; ABEGGVARIATIES: FANTASIE, DE LA SALLE

Schumann: Kinderszenen op. 15; Abeggvariaties  in F op. 1; Fantasie in C op. 17. Lise de la Salle. Naïve V 5364 (60’39”). 2013

 

Als om haar tienjarige verbintenis met Naïve te vieren, het label waarvoor ze als veertienjarige opmerkelijk debuteerde, geeft ze nu een interessant Schumannrecital. Schumann is een componist waarvoor ze zich als kind al engageerde. Niet voor niets speelde ze ‘Der dichter spricht’ uit de Kinderszenen vaak als toegift.

Begrijpelijk genoeg werkt ze hier bewust toe naar de apotheose die de Fantasie moet bieden. Daarin wil ze het manische karakter van de componist laten doorklinken. Dat lukt haar het beste in het tweede deel.

De Abeggvariaties speelt ze terecht vrij uitdagend en met de nodige bravura. Het minst overtuigend is de pianiste in de Kinderszenen die te beginnen met ‘Von fremden Ländern und Menschen’ vrij plichtmatig worden afgewikkeld. Erg geïnspireerd en treffend klinkt het vaak – met name in het ongenuanceerd  luide ‘Wichtige Begebenheit’, het onrustige ‘Träumerei’ en het trage ‘Der Dichter spricht’ – niet, hoewel bij vlagen mooie dingen te horen zijn.

Een exact hetzelfde alternatieve programma is er op cd nauwelijks, dus wie precies dit drietal werken wenst, moet tevreden zijn met het gebodene. Maar wie naar het optimum zoekt, moet zijn aandacht verdelen over bijvoorbeeld Richter (EMI 575.233-2) voor de Fantasie, Lupu (Decca 440.496-2) voor de Kinderszenen en Cooper (Ottavo OTRC 39027) voor de Abeggvariaties.√