CD Recensies

STOCKHAUSEN: AUS DEN SIEBEN TAGEN (GED.)

Stockhausen: Aus den sieben Tagen nr. 26: ‘Setz die Siegel zur Sonne; ‘Verbindung’. Ensemble musique vivante Parijs o.l.v. Diego Masson. Harmonia Mundi HMA 190.795 (46’17”). 1969

 

Stockhausen neemt hier zoals gewoonlijk en met voorliefde de luisteraar mee op een niet van tevoren geboekte reis. Sinds jaren werkte hij aan een muziekdramatische heptalogie die Wagners Ring als een korte opera deed beschouwen. 

De componist interesseerde zich daarbij in tegenstelling tot Wagner minder voor de schemering dan voor het licht. Onder dat aspect loopt de componist de zeven dagen die en week telt door, zodat de zich conditioneel sterke luisteraar – bijvoorbeeld een toegewijde Wagneriaan – zich aangesproken kan voelen.

Destijds verscheen bij de Franse tak van Harmonia Mundi deze cd die voo de bewonderaars van Webern veel te lange werken bevat, maar voor normaal gebruik juist goede proporties bezitten. Het onderwerp van Stockhausens beschouwing zijn onder meer samenhangen tussen de zeven dagen van een week. Dan blijkt in deze meer dan adequate vertolkingen bij wijze van uitzondering het reisdoel toch duidelijk. De titel verraadde het al: ‘vlucht naar de zon’. Het gaat hier dus maar om een van de vijftien composities die in 1968 samen Aus den sieben Tagen vormden.