CD Recensies

STRAUSS, R.: ALSO SPRACH ZARATHUSTRA; DON JUAN; TILL EULENSPIEGEL

Strauss, R.: Also sprach Zarathustra op. 30; Don Juan op. 20; Till Eulenspiegels lustige Streiche op. 28. Birmingham symfonie orkest o.l.v. Andris Nelssons. Orfeo C 878-141 A (65’43”). 2011/3

 

Ooit een ideale test voor de lage tonen weergave van een luidspreker is de fameuze lage C inzet van Also sprach Zarathustra door orgel, contrafagot en contrabassen. Nelsons houdt dat akkoord lang genoeg aan om dreiging te genereren. Des te luider en bevrijdender is de welkome begroeting van de zonsopgang. Als een ideale gids leidt Nelsons ons door het werk de duistere kanten van ‘Von  den Hinterweltern’, de sensualiteit van ‘Von der großen Sehnsucht’, de uitbundigheid van ‘Von Freuden und Leidenschaften’, het klagende ‘Grablied’ met zijn ’huilende’ vioolsolo, het uitdagende van ‘Von der Wissenschaft’, het troostende van ‘Der Genesense’, de zwier van het ‘Tanzlied’ tot het onzekere van ‘Nachtwanderlied’ fraai belichtend. De opname heeft gelukkig letterlijk Super Audio kwaliteit, waardoor bijvoorbeeld ook de grote climaxen in de delen 6 en 7 ruimte krijgen.

Natuurlijk bestaan er op het totaal van meer dan zestig opnamen (zie Vergelijkende Discografie die wordt geactualiseerd) meerdere prachtuitgaven. Te denken valt vooral aan Karajan (versie 1973), Reiner en Kempe, maar er is aanleiding genoeg om de erepalm nu aan Nelsons toe te kennen.

De liefdes en het teloor gaan daarvan uit Don Juan die wordt voorgesteld met een hoornsignaal worden hier intens en dramatisch geschetst zonder dat de amoureuze momenten te kort komen in een haast Wagneriaans portret. Ook de leut uit Till Eulenspiegel kan zich vol ontplooien tot in een haast onverwacht mild coda. Dit is een fantastische cd.