CD Recensies

CHARPENTIER, M.A.: MESSE DE MINUIT POUR NOËL; TE DEUM; DIXIT DOMINUS

Charpentier, M.A.: Te Deum H. 146; Dixit Dominus H. 204; Messe de minuit pour Noël H. 9. Jane Archibald (s), Marion newman (a), Colin Ainsworth (t), Giles Tomkins (bs) met het Aradia ensemble o.l.v. Kevin Mallon. Naxos 8.557229 (59’49”). 2003

 

Het heeft nooit ontbroken aan goede, deels Franse opnamen van Marc Antoine’s populaire Kerst middernachtmis, maar deze heeft het voordeel van een lage aankoopprijs en een enthousiaste heldere verklanking door het Canadese ensemble Aradia van Kevin Mallon dat de authentieke richting op uitvoeringsgebied is toegedaan.

Het is interessant te horen dat het voorspel van het Te Deum danig afwijkt van dat welk wordt gebruikt voor Eurovisie TV uitzendingen. Het klinkt veel luchtiger en vooral ook vreugdevoller met een royale inbreng van de pauken aan het begin en met voortdurend enthousiaste trompetbijdragen.

Ook de realisatie van de Mis is doortrokken van een blij, feestelijk gevoel. Er is extra veel aandacht besteed aan de Kerstliederen die het ‘Kyrie’ doorspekken; levendige ritmen hebben een aanstekelijk effect door het hele werk heen en maken deze muziek tot een erg oorspronkelijk brok liturgie. Het Dixit Dominus vormt een milde mineur inleiding als aantrekkelijk extra. Gelukkig klinkt de opname evenwichtig en gaaf.