CD Recensies

CASTELNUOVO-TEDESCO: PIANOKWINTETTEN NR. 1 EN 2

Castelnuovo-Tedesco: Pianokwintetten nr. 1 en 2 (Ricordi della campagne toscana). Massimo Giuseppe Bianchi met het Aron kwartet. CPO 777-961-2 (64’25”). 2014

 

Als het om kwintetten gaat, is het elders besproken gitaarkwintet van Mario Castelnuovo=Tedesco een stuk bekender dan zijn beide pianokwintetten. Over het eerste dat in 1932 of 1934 zou zijn ontstaan en mogelijk het opusnummer 49 zou dragen, heerst verschil van mening, het tweede is uit 1951 en heeft als opusnummer 155. Meesterwerken zijn het niet, maar men kan er heel plezierig naar luisteren want de kleurige muziek die bij vlagen een suggestie van aardige filmmuziek wekt, is verbeeldingsvol en vrij vrolijk van aard.

Het tweede kwintet heeft de nostalgieke bijnaam ‘herinneringen aan Toscane’, de geboortestreek van de indertijd als gevolg van het antisemitische regime van Mussolini naar de V.S. uitgeweken componist.

Bianchi en het Aron kwartet blijken voor deze onderneming goede pleitbezorgers met hun levendig-virtuoze verklankingen. Jammer dat ze het niet beter troffen met de opname die een vrij wazig geluid met een onnatuurlijk klankspectrum afgeeft. We moeten het ermee doen, want alternatieven zijn er niet.