CERHA: RAPSODIE; INVENTIONEN E.A.
CD Recensies - C

Cerha: Stukken voor piano, viool en cello nr. 1-5; Rapsodie voor viool en piano; Stukken voor cello en piano nr. 1-3; Inventionen voor viool en cello nr. 1-6. Boulanger trio. AVI 8553347 (59’33”). 2015

 

De Oostenrijkse componist Friedrich Cerha (1926) is een veelzijdig man. In 1958 stichtte hij in Wenen het ensemble Die Reihe dat zich toelegde op vertolkingen van eigentijdse muziek en muziek van de tweede Weense school, met name van Webern. Vervolgens trad hij vaak op als dirigent en wierp hij zich vanaf 1960 met ensemble Camerata Frescobaldiana op oud-Italiaanse muziek. Maar de grootste internationale bekendheid verwierf hij met de voltooiing van de derde akte van Bergs opera Lulu in 1978.

Een motto van hem is dat vernieuwing niet bestaat uit het scheppen van nieuw materiaal op zichzelf, maar in de vorming daarvan. Wie de door het in 2006 opgerichte Duitse Boulanger trio bestaat uit Karla Haltenwanger (p), Birgit Erz (v) en Ilona Kindt (vc) werken voor compleet en opgesplitst pianotrio hoort hoeft niet bang te zijn voor onbegrijpelijk modernistische uitingen. In tegendeel we worden deels geconfronteerd met Cerha’s typische ‘strijdbare romantiek’, maar deels ook met veel fijnzinnigheid. Het is knap geschreven muziek van een tot overzicht en berusting gekomen oude componist. Deze wordt met veel zorg, engagement en goede opvattingen door de ook zelfstandig opererende trioleden uitgevoerd. Een blikverruimend  en krachtig aanbevolen geheel.

Wie meer van Cerha wil horen, moet zeker het Celloconcert uit 1987 (Heinich Schiff met het Radio Kamerorkest onder Peter Eötvös op ECM 476.309-8) proberen.