CASTRO, F.J.: TRATTEMENTI ARMONICI DA CAMERA
CD Recensies - C

Castro: Trattementi armonici da camera, triosonates op. 1 nr. 1-10. Real Cámara. Glossa GCD 920314 (57’06”). 2015

 

In muziekgeschiedenisboeken zijn wel  acht componisten met de naam Castro vermeld, waaronder zelfs een vermeende Nederlander Jean de Castro (ca. 1540 tot ca. 1600) die voornamelijk madrigalen en motetten schreef.

Maar her gaat het om de in het Spaanse Sevilla geboren edelman Francisco José de Castro (1670-1730) die in het Italiaanse Brescia terecht kwam en in 1695 in Bologna zijn tien triosonates ala deel van een groter geheel onder de volledige, lange naam Concerti academici a quattro y el Trattementi armonici da camera a tre publiceerde. Muziek in de geest van Corelli en zo wel een belangrijk aandeel had in de Iberische barokmuziek. In feite gaat het zelfs om het eerste duidelijke voorbeeld van zeventiende eeuwse instrumentale muziek.

De vorm is standaard en bestaat uit een prélude, gevolgd door gestileerde dansdelen in Franse stijl.

Het uit Emilio Moreno, Enrico Gatti (v), Mercedes Ruiz (vc), Pablo Zapico (barok git. en theorbe) plus Aaron Zapico  (kl) bestaande ensemble La Real Cámara zorgt bij deze cd première voor hoogst stijlvolle, elegante interpretaties waarin de melodische inventiviteit duidelijk naar voren komt. Het elegante spel klinkt ook heel homogeen. Deze Castro is een ontdekking die de moeite waard is en La Real Cámara doet er alles aan om die goede indruk te bevestigen.