CD Recensies

CORRETTE: DÉLICES DE LA SOLITUDE, LES

Corrette: Les délices de la solitude. Sonates voor fagot, gamba, cello en b.c. op. 20 nr. 1-6; Le phénix. Opera prima. Brilliant Classics 95265 (57’48”). 

 

Hier gaat het om werken die rond 1739 werden geschreven en die hier vermoedelijk voor het eerst in hun geheel zijn opgenomen. Het Italiaanse ensemble Opera Prima bestaat uit François de Rudder (fag), Cristiano Contadin (vdg), Federico Ioffano (vc), Gian Michele Costantia (org 4, 6, 7), Roberto Loreggian (kl en org).

Het is een ongewone, dus bijzondere instrumentale combinatie die leidt tot donkere en rijke kleuren. De titel Les délices de la solitude heeft iets intrigerends en men moet met de eigen fantasie maar invullen wat de ‘verrukkingen van de eenzaamheid’ in dit geval betekenen.

Waar het natuurlijk om gaat is dat de betreffende muziek nu eens lyrisch, dan weer even dramatisch is binnen barokke grenzen en dat deze een hoog melodieus gehalte heeft bij een plooibare ritmiek en de nodige emotionele spanning.

Het is precies dat waardoor de interpretaties van Cristiano en de zijnen zo positief opvallen. Ook de feniks verspreidt kruidige kleuren inplaats van geuren.