CD Recensies

CORIGLIANO: PHANTASMAGORIA; TO MUSIC; FANTASIA ON AN OSTINATO; ALTERED STATES, KLAS

Corigliano: Phantasmagoria; To music; Fantasia on an ostinato; Altered states: three hallucinations. Tampere filharmonisch orkest o.l.v. Eri Klas. Ondine ODE 1058-2 (58’41”). 2004

 

Phantasmagoria is een orkestsuite die John Corigliano samenstelde uit zijn opera The ghosts of Versailles. Het is een prachtig georkestreerd, suggestief stuk met een sfeer die varieert tussen het meesterlijke en het voor de hand liggende, maar ondanks mogelijke bezwaren, maar die tenminste briljante, caleidoscopische muziek bevat. To music vindt zijn inspiratie in Schuberts lied An die Musik en de Fantasia on an ostinato in het tweede deel uit Beethovens zevende symfonie. Bij de Three Hallucinations tenslotte gaat het om een gegeven uit de filmmuziek bij Altered states.

Al met al is dit een aardige dwarsdoorsnee door separate, goed toegankelijke, heel effectieve orkestwerken van deze componist. Verrassend is alleen dat het hier niet om een eerder verwachte Amerikaanse uitgave gaat, maar om een bijzonder mooi gelukte Finse. Aardig om de vroegere dirigent van het Radio symfonie orkest, bekend van radioprogramma’s en aan gasten van het oude Vredenburg hier zo op dreef te horen. Ook de heel gave opnamekwaliteit heeft hij mee.

De pianoversie van Coriglian’s Fantasia on an ostinato is bekend van Hélène Grimaud (DG 474.869-2) voorop, Ragna Schirmer (Berlin Classics BC 1760-2) en David Jalbert (Edeavour END 1011). Mogelijk de moeite om die er eens bij te halen. Van de filmmuziek bij Altered States  zijn de soundtrack en een dvd beschikbaar en van de opera The ghosts of Versailles – gebaseerd op Beaumarchais’ La mère coupable - is begin 2016 een opname van La opera onder James Conlon (Pentatone PTC 5186-538) verschenen.