CD Recensies

CHAUSSON: POÈME DE L'AMOUR ET DE LA MER; SYMFONIE, FERRIER, MUNCH

Chausson: Symfonie in Bes op.20; Poème de l’amour et de la mer op. 19 nr.1-3; Debussy: Printemps. Resp. Boston symfonie orkest o.l.v. Charles Munch en Kathleen Ferrier (a) met het Hallé orkest o.l.v. John Barbirolli. Praga PRD 250.345 (74’58”). 1951, 1962

 

Of in Nederland nog jonge bewonderaars van de ooit hooggeschatte Kathleen Ferrier bestaan? Niet alleen zij, maar ook de oudere luisteraars die haar vroegere opnamen kennen, zullen aangenaam verrast zijn dat deze radio opname uit de Milton Hall in Manchester van 9 maart 1951 ineens opduikt in een fraai gerestaureerde opname. Er bestaat een leuke foto uit 1893 waarop te zien is dat Debussy met wat wederzijdse familieleden te gast is bij Chausson. Debussy zit achter de piano en speelt misschien Chaussons vers gecomponeerde Poème de d’amour et de la mer door. Beide componisten dragen witte overhemden en zijn omringd door een groep vrienden en bekenden, allen in zomerkleren bij open raam. 

De sfeer van het driedelige Poème is er een van stil verdriet bij de herinnering aan een verbleekte voorjaarsliefde en een verhaal dat nooit geheel is verteld. Het is die sfeer die Ferrier met haar bekende warme stem hier ook oproept. Barbirolli begeleidt haar in stijl.

De rest van de cd is gevuld met ruim tien jaar later materiaal uit Boston waar Charles Munch een krachtige symfonie van Chausson en dichterlijke Printemps van Debussy dirigeerde. Het is verrassend zo goed als bij Praga dergelijke oude opnamen worden gerestaureerd. Later stelden Susan Graham (Warner 2564-61938-2) voor het Poème en Louis Langrée (Accord 476.8069) en Yan-Pascal Tortelier (Chandos CHAN 9650) nieuwe normen voor de symfonie.