CD Recensies

CHOPIN: PIANOCONCERT NR. 2; PIANOWERKEN, BUNIASHVILI

Chopin: Wals in cis op. 64/2; Pianosonate nr. 2 in bes op. 35; Ballade nr. 4 in f op. 52; Pianoconcert nr. 2 in f op. 21; Mazurka in a op. 17/4. Khatia Buniashvili met het Orchestre de Paris o.l.v. Paavon Järvi. Sony 88691-97129-2 (70’54”) 2012

 

Deze cd bevat een bonus DVD met de titel Warsaw - Paris extra. Stop hem in de dvd speler of de computer en men ziet de Georgische pianiste over een strand hollen terwijl ze bladmuziek over een meer ziet wegvliegen en ze daarna peinzend naar een treinstation staart. Het is alsof we in soft focus het dromerige einde met vlamrode flitsen van een intense passie van een liefdesaffaire waarnemen.

Is daar iets van terug te vinden in Buniashvili’s vertolkingen op de cd? Zeker wel in de treffende mengeling van verlangen en verdriet bij de kleine Mazurka, maar ook via de blijken van onderdrukte woede in de Ballade nr. 4 en het ‘presto’ van de tweede pianosonate.

Ook in het tweede Pianoconcert kan ze zich goed uitleven, enigszins in toom gehouden door Paavo Järvi.

Dit pianospel van een van de opmerkelijkste en technisch hoogst begaafde pianistes van nu en een graag geziene gast in Amsterdam, in maart 2017 op tournee met het Rotterdams filharmonisch orkest, lijkt recht uit het hart te komen. Het tekent de pianiste als een boeiende ware stokebrand.

Wie haar nader wil leren kennen, kan niet beter doen dan haar cd Motherland (Sony 88857-3462-2) uit 2013 te beluisteren. Deze bevat 17 pianostukken van Scarlatti, Bach en Händel via Chopin, Mendelssohn, Brahms, Grieg, Liszt, Dvorak, Tchaikovsky, Ravel, Scriabin, Debussy, Ligeti, Kantsjeli tot Pärt.