CD Recensies

COINCY, DE: SONGS OF ANGELS

Coincy, de: Songs of angels. ‘Amours, qui bien des enchanter’; ‘Mère Dieu, Virge senée’; ‘Amours dont sui espris’; ‘Talenz m’est pris orendroit’; ‘Hui matin a l’ajoirnée’; ‘Hui enfantez’; ‘Ma vièle’; ‘Entendez tuit ensemble’. New London consort o.l.v. Philip Pickett. Decca 460.794-2 (72’37”). 1998  

 

Het bijzondere aan de Franse abt en dichter Gautier de Coincy (1177-1236) waren zijn devotie voor Maria en zijn arrangementen van gedichten op bestaande, populaire muziek. Het resultaat zijn meestal vrij extatitsche stukken die echter niet altijd vrij zijn van aarde liefde en verlangens.

Maar er is zuiver werelds materiaal, zoals ‘Hui matin’ waarin het aanbreken van de lente en de vondst van een prachtige bloem wordt bezongen na een inleidende fluitsolo.

‘Ma vièle’ is hier een viool die een mooie melodie speelt en bij ‘Amours, qui bien des enchanter’, ‘Talenz m’est pris orendroit’ en ‘Entendez tuit ensemble’ gaat het om zwierige dansliederen voor een vocale groep.

In zijn realisatie wisselt Pickett samenzang met soli.  ‘Hui enfantez’ over het Christuskind is dan weer plechtig. Het geheel heeft een echt Middeleeuws karakter, terwijl de vloeiende lyriek juist weer een modernere geest ademt.

Het zijn vooral de sopranen Joanne Lunn, Heddvid Aberg en Faye Newton die indruk maken maar ook de instrumentale begeleiding is keurig in orde met Pickett zelf als blokfluitist. Als een soort Frans equivalent voor Hildegard von Bingen kunnen we goed bij De Coincy terecht.